Pri predmetu Hlajenje želimo študentom posredovati uporabna znanja za delo na področju hlajenja živil, hlajenja v klimatizaciji in stavbni tehniki ter v industriji. Temeljni cilj predmeta je izšolati študente za pravilno izbiro hladilnega procesa glede na specifično aplikacijo tako, da bomo vedno dosegali najvišjo energetsko učinkovitost in najmanjši vpliv na okolje. Tekom izvajanja predmeta bodo študentje pridobili teoretična kot tudi praktična znanja s področja dimenzioniranja hladilnice, parno-kompresijskih hladilnih ciklov, spoznali bodo razliko med teoretičnim in realnim hladilnim procesom, pomen pregrevanja, podhlajevanja ter regeneracije toplote znotraj hladilnega cikla ter plinskim hladilnim procesom. Posebna pozornost bo posvečena hladivom, njihovim specifičnim zahtevam, energetski in ekološki presoji. Poudarek bo prav tako na altarnativnih hladilnih tehnologijah za povečanje izrabe primarne energije, kot so trigeneracijski sistemi, absorpcijski hladilniki. Študentje bodo tudi spoznali številne alternativne sisteme hlajenja, kot so: hlajenje na osnovi fizike trdne snovi ter kalorični hladilni sistemi. Uporabnost znanja, pridobljenega tekom predmeta Hlajenje bomo zaokrožili s prikazom možnih ukrepov za izrabo kondenzacijske toplote, s čimer postane delovanje hladilnika ekvivalentno delovanju toplotne črpalke.